Mehustamme asiakkaidemme marjoja kilpailukykyiseen hintaan - kysy lisää Wanilta. Sinikasvis tarjoaa myös ns. rahtimehustuspalveluja.
Marjat ja omenat mehuksi - Sinikasviksen mehuasemalla tietysti! |
- Varaa aika mehuasemalle ajoissa - p. 0400 171 800
- Pese riittävästi säilytysastioita ja hyviä korkkeja (kumitulpat, tiiviit muovikorkit), jos haluat käyttää omia astioita; muovi- ja lasipullot voi ostaa myös mehuasemalta.
- Tuo mehustamoon vain ensiluokkaisia marjoja, sillä mehun laatu ja säilyvyys on juuri niin hyvä kuin marjojesi laatu on.
- Poimi mehustettavat marjat korkeintaan kaksi päivää ennen mehustamista ja säilytä poimitut marjat kylmässä.
- Myös pakastettua marjaa voidaan mehustaa, sulatus tapahtuu mehuasemalla.
- Omenat mehustetaan mieluummin vähän raakoina, kypsä omena ei mehustu hyvin.
Mehustaminen
- Marjat punnitaan, pienin mehustettava erä 25 kg.
- Marjojen murskaus; rakenne särkyy, pektiini (marjojen luontainen hyytelöitymisaine) alkaa hajota.
- Esilämmitys 40 °C ja spektolaasi-entsyymin lisäys (pektiini hajoaa ja mehu pääsee irtoamaan marjamassasta).
- Mehu erotetaan pakkapuristimella marjoista.
- Sokeri ja säilöntäaineet lisätään mehuun tarvittaessa.
- Mehu pastöroidaan 80 - 85 °C ja pullotetaan.
- Pullot huuhdellaan ja siirretään jäähtymään.
- Jäähtyneet pullot siirretään kellariin, kylmiöön tai pakastimeen.
Mehujen säilytys
- Puhdista ja tuuleta kellari tai muu mehujen säilytystila ennen uusien mehujen vientiä sinne.
- Jos et halua käyttää mehuissa säilöntäainetta, säilytystilan tulee olla kylmempi kuin +8 °C jo silloin, kun mehut sinne viedään. Ei riitä että kellari on kylmä vasta talvella.
- Mehu tulee pakata tiiviskorkkisiin lasipulloihin säilymisen varmistamiseksi.
- Sokerin määrä ja marjalajike vaikuttavat säilyvyyteen; esim. puolukan lisäys parantaa mehun säilyvyyttä.
Ja jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä Waniin tai Joukoon p. 0400 - 171 800 tai info(at)sinikasvis.fi.